Sommar, Sol & Abborre

För ungefär 3 år sedan så vad jag ute och surrade på Runn med min gummibåt i solen och fiskade, det var klockrent väder, Skiten levererade, helt vindstilla och klart i vattnet och just denna klockrena dag så råkade jag stöta på vad jag trodde var en ö, det var den finaste ön jag någonsin hittat i mitt liv, öns ”strand” bestod av riktigt fina klippor, likadana klippor som man hittar ute i skärgården. Det bästa var att ön omringades av ett grund som sträckte sig ungefär 10 meter från landkanten för att sedan stupa rakt ner mot djupet, dessutom hela grundet var täckt av ett enda stort mörtstim, det största jag sett, stimmet hade kanske en area på 10×40 meter, en syn utöver det vanliga i Dalarna!

För en vecka sedan så peppade Nils upp mig inför abborrfiske ute på Runn, det skulle vara mete, trolling, grillning och övernattning på öar. Vi hade tillochmed vädergudarna på vår sida enligt norrmännen, dock så fanns där ett rejält hinder, Skiten behövde läkarvård och gummibåten rymmer bara 2 pers vilket skulle bli tråkigt för de andra som kanske ville hänga på!

Vi tänkte ändå göra det, Skiten må vara allvarligt sjuk men han kunde ändå ta oss till den där ön som jag hade råkat snubbla förbi för ett par år sedan.  Jag följde mitt minne på googlemaps och upptäckte vad som skulle eliminera alla hinder, det var ingen ö, utan det var en gigantisk udde ute i Vika och vi skulle utan problem kunna ta mig dit med bil. \o/

Vi hade en riktig luffig lördag riktigt bakfulla efter studentdagens bravader, efter ett par timmar så skjutsade jag min pappa till Sundborn med Nils & Magnus med i bilen, efter det så åkte vi på utflykt i åskvädret med pappas pendlarbil för att ta en titt på Rogsjön, guh, vilken vacker och kristallklar sjö. Sedan fastnade vi pga. regnet ett par timmar i Grycksbo och Nisse bjöd oss på pasta med Bacon, mumma! Sedan ballade äntligen solen ur och ögonaböj så plöjdes alla tunga regnmoln bort och det vart den finaste kvällen man kunde tänka sig. Solen peppade den extremt trötta och bittra Nils och peppade sönder Mange till att tjata om tältning, men det var Bangning på det. Vi packade iallafall fiskeprylarna och begav oss ut mot Vika!!!

Vi hade lite bekymmer att hitta dit men tillslut lyckades vi komma så långt ut bilvägen sträckte sig på udden, därifrån tvingades vi gå till fots, vi hittade ingen stig så det vart ungefär en 500 meter lång promenad genom blöt terräng som bokstavligen torterade Magnus, och Nils började slukas utav bitterheten återigen. Äntligen kom vi fram och det var exakt samma ställe som för 3 år sedan, ett riktigt underbart ställe med solnedgång, djupbrant och hela kittet, perfekt för Abborrfiske. Vi hade även varit i kontakt med Mr.Blomberg och Stekarzebbe som med hjälp av dagens teknik hittade ut till udden utan problem.

Fisket började, klockan var ungefär 18.30 och både mitt och Nils bottenmete svingades ut med mask på kroken, Magnus svingade bort ett drag på något klåpigt sätt och satte sig istället ner för att njuta av väder och chips. Fisket gick väldigt segt, jag hade några enstaka hugg på mitt bottenmete som endast resulterade i 2 fina mörtar, dock alldeles för fina för att använda som abborrbete. Zebbe drog tidigt i leken på med en gädda kring 1,5 kg, första kastet, detta gjorde honom så pass nöjd att han la spöt på hyllan för att njuta i solen med Freppan & Magnus. Fisket med mask fortsatte, Nisse satte på en jigg på sitt nya UL spö för att fördriva tiden lite, det resulterade fort i en liten borre. Kort därpå så levererade jiggen resultat igen, den här gången satt en gädda på kroken…

…Trodde Nils.

Sådär ska en riktig Abborre se ut,  uppskattningsvis runt 35 cm och mellan 400 och 500 g, nu var det iallafall bekräftat att djupbranten kunde bjuda på Abborre.

Vi plockade fram metspöt och började kämpa för att få tag i lite lämpade mörtar till våra bottenmete som med mask inte ens levererade för fem öre. Vi fick tag i lite lämplig mört och kastade nu ut våra bottenmeten än en gång, det var lika dött som med mask så vi tog det lugnt och njöt av det fina vädret istället…

 

 

Det var ett  riktigt skönt häng och äntligen kunde man känna att det var sommar på riktigt. Dock sinade fisken medan ölen flödade vilket resulterade i att klåpet borbade. Detta gjorde så att fokusen hos en viss Nils låg och tuggade i lägsta växeln då ett brutalt högg fick nisses plingra att börja låta, jag kollade på Nisses spö som nu hade börjat leva, det gungade vilt och flög nästan av spöhållaren, jag larmade och Nisses flög fram över klipporna, slet tag i spöt och lyckades fastna med linan i spöhållaren, ja, detta resulterade inte i någon fisk inte.

Efter detta började det hända lite, vi fiskade mer aktivt och såg till att ha lämpliga mörtar på bottenmetet konstant, detta resulterade i en hel del larm från plingrorna, dock så hade vi alldeles för liten krok på för alldeles för stora mörtar så vi lyckades inte kroka en enda borre, Nisse missade 3, varav ett monster hugg, jag missade 4 dugliga hugg, sist men inte minst så missade jag ett hugg som rusade ut med ca 10-15 meter lina, mörten satt kvar och var fjällad så jag misstänker att jag missade min livs borre.

Nu hade Nils  sitt fjärde hugg, spöt gungade, han lät fisken äta och väntade otåligt på att få göra mothugg, tidigare hade vi varit alldeles för ivriga samt alldeles för långsamma med mothuggen, så detta tänkte han tima perfekt. Bitter som jag var så skådade jag Nisse när han gjorde mothugg och väntade på den vanliga replkiken ”Näääääj” som man hade fått höra tidigare denna kväll. Tack och lov, jag slapp höra på det, nu bekräftades två saker, storlek och krokad fisk. Vi kunde snart se fisken som lika gärna kunde varit en Gädda…

En borre som vägde runt pannan, Nils BorrPB ligger på 9hg så det var riktigt synd att vi inte hade någon våg så vi kunde se om han knäckte det. Aja dagen var fullbordad, vi hade nu fått se lite fin borre vid ett så fint och behagligt ställe, så nu vet ni var man kan hitta oss en varm sommarkväll ;). Vi åkte hemmåt och dimman låg lågt över åkrarna vilket var riktigt fint, skulle tagit ett flertal bilder men vi var alldeles för tagna av det fina landskapet!

Tack alla som var med!

Peace!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s