Gotlandsfiske

Från den 22a till den 29e Juni så åkte jag till Gotland med familjen för att bo på landet, inte ha någon täckning på mobilen och vara utan internet, vilket jag faktiskt för en gångs skull uppskattade!

Dock så visste jag sedan innan att det skulle bli långtråkigt att kolla på världsarv, driva hemma och bara ligga i solen och jäsa hela dagarna så jag tog med mig mitt flugspö för att kunna åka iväg och fiska lite mellan varven.

Första fiskedagen som var på kvällen den 23e så tog jag bilen och åkte från Klintehamn där vi bodde, med kartan i högsta hugg så navigerade jag till ett ställe som hette Lojsta där det tydligen låg 3 lite mindre sjöar som jag tänkte prova.

Jag parkerade bilen på en enslig parkeringsplats för att fiska lite från en lätttillgänglig brygga, det kändes lovande, i det alldeles kristallklara vattnet simmade stora stim med små fiskyngel som jag inte riktigt kunde sätta ett finger på vad det var för art, jag tänkte så det knakade sedan kom jag på att det faktiskt inte spelar någon roll vad det är för art, de är säkert Abborrgodis ändå.

Vyn från bryggan, andra sidan ser ut att ligga inne med några riktigt heta djupbranter!

Jag knöt på en Peeping Caddis och svingade lite i ca 25 minuter, dock var det helt tvärdött i den grunda lilla viken som jag stod och kastade i så jag bestämde mig för att gå över till andra sidan där det verkligen inte såg att vara lika grunt.

Jag kämpade mig över 3 åkrar, jag lyckades även kliva på en igelkott i ett buskage tror jag, då mina tunna foppatofflor penetrerades av något sylvasst som sedan skjöt rakt upp i foten så jag vrålade i smärta och kastade mig ur buskaget och insåg att det var alldeles för snårigt och taggigt för att ta sig till andra sidan den korta vägen. Jag övergav rammträsk och åkte till östkusten, väl där så landade jag bara i några riktigt sunkiga vikar som luktade skit och inte hade någon som helst lovande pallkant att stå från, utan att ens prova fiska så navigerade jag mig hemmåt till Klintehamn igen, ingen vidare lyckad fiskedag inte.

Jag började inse att drömmen om att knipa en havsöring från land den här tiden på året förmodligen skulle kosta mig 12 timmars fiske om dagen hela veckan, utan garantier, så jag la den drömmen på hyllan tills vidare.

Dagen efter alltså den 24e Juni tog jag mig en nogrann koll på kartan för att hitta någon väg som gick till andra sidan av Rammträsk, som tur var fanns där en skogsväg som skulle ta mig ungefär 100 meter ifrån klippsatserna som ni kan se på fotot.

Jag tog mig ut kring kl 16.00, åkte raka vägen till Lojsta igen och efter bara någon kvarts varsel så hittade jag in på den lilla dolda skogsvägen som ledde raka vägen till paradiset.

Vyn från andra sidan på toppen av den högsta klippan, där ser ni alltså bryggan jag stod på.

Här var lite väl högt upp så jag fick helt enkelt försöka ta mig ner för klipporna så jag kunde komma åt vattnet, det var kämpigt och snårigt, så bjöd snåret även på en fästing som jag fick slita bort nästa dag i duschen…

Jag tog mig ner från klippan och äntligen kunde jag se den första lovande djupbranten som jag hoppades skulle bjuda på Abborre.

Ja, sådär ska en djupbrant se ut må jag säga ;).

Jag tog mig ner till vattenkanten av djupbranten som ni kan se ovan, det gick alldeles utmärks att stå i shorts och tofflor i vattnet på kanten och kasta i sidleds och hämta flugan längs med kanten, det var bokstavligen snordjupt då klipporna gick raka vägen ner i vattnet som inte bildade en djupbrant, utan en vägg. Då jag fick vänta ca 2 minuter varje kast för att få ner flugan på djupet så tröttnade jag snabbt ur, jag tror inte ens flugan nådde botten vid något tillfälle och den Peeping Caddis jag körde med var alldeles för klent blyad för att få ner med torrflugelina samt tafs. Jag gick istället vidare bortåt längs klippkanten för att komma till ett ställe där väggen började avta och man kunde se botten allt längre och längre ut, där ställde jag mig och svingade i någon timme. Stället var sannerligen rikt på tusenbröder för fisk vart det på nästan varje kast vilket peppade mig en aning, fast jag tröttnade fort ur på att dra maktlösa småborrar ur vattnet utan kamp.

Där jag stod såg det ut så här om man vred huvet åt höger…

Och om man vrider huvet åt vänster…

Jag slutade att kasta på småborrarna som höll till på det något djupare vattnet och provade några kast mot lite grundare vatten istället, det var tvärdött i ca 30 minuter, som tur var så hade jag fint väder och en mp3spelare som nu hade åkt på då jag tröttnat på fågelsång. När jag stod och drömde mig bort och hämtade hem flugan så fick jag plötsligt bottennapp, fan vad typiskt tänkte jag. Jag höll upp spöt och det var helt stumt, det kändes riktigt jobbigt då det var min sista Peeping Caddis. I 5 sekunder trodde jag verkligen att det var bottennapp sedan stack linan iväg i  full fart, det var knappt någon idé att hålla emot utan fisken drog rakt ut mot väggen, all slacklina som jag hade ute för att kasta med gick åt, sedan stack fisken neråt med ytterligare ca 3 meter lina så att slirspärren skrek, sedan så stannade den, då vågade jag mig på att veva lite, men nästan på en gång så böjdes spötoppen tvärt och jag fick släppa veven och sliren började skrika igen och fisken drog någon meter lina till, nu var jag nere på backningen och var helt säker på att jag hade krokat en gädda över 2 kilo på ett alldeles för klent spö. Det här kändes lika surt som bottennapp då jag visste att linan skulle gå av vilken sekund som helst då bara en sketen nylonlina stod mellan gäddans tänder och flugan. Jag fick som tur var stopp på eländet och började knega upp fisken så att jag kunde se den, långt bort ner i djupet kunde jag se röda fenor och ränder, Aborren hade nästan gett upp, efter lite skönt spögung och korta rusningar så fick jag in den till land.

Jag hade tidigare varit skeptiskt till vad jag läst om att Abborren skulle vara den starkaste av våra sötvattensfiskar i förhållande till sin storlek, men efter den här på 400 g och 32 cm så är jag inte lika skeptisk längre ;).

Efter den här dagen så vart det inte så mycket seriöst fiske på Gotland, jag fiskade några riktigt korta pass i ett par hamnar vilket resulterade i några mindre Idar vilket egentligen inte är så värt att skriva om så jag tackar för mig.

Peace!

 

2 reaktioner på ”Gotlandsfiske

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s