Cod of Beauty

Can’t help but writing in Swedish today, soz.

För några veckor sedan så utförde jag och Nils en klassisk fiskeritual som går ut på att pumpa upp en gammal goding till gummibåt, sjösätta den, fylla den med götte samt att installera på den en motor för att sedan åka ut på monstergäddjakt. Allt för spänningen eller snarare kaoset som skulle uppstå om en onödigt stor gädda skulle kliva på kroken.I brist på bra gäddvatten fick vi istället rikta siktet åt ett annat håll och försöka utöva denna ritual med andra kaosskapande satyg i kikaret.

Vår destination fick bli nordnorges fjordar där stora sluga flundror delar revir med stora slöa torskar. De hänger tydligen omkring där i jakt på antingen härjig makrill eller den klassiskt hjärndöda IQ-sejen.

Väl ute på fjorden satt jag med flugspö i hand och lät en liten makrillimitation slinka fram under ytan i hopp om att en lite större sej skulle hitta till kroken och så för att bjuda på lite skapligt spöböj. Detta resulterade istället i en galen makrill, som trots sin storlek ändå gav mig en slags nimmelse till fiskeorgasm.

DSC_0004

En omogen men ack så effektiv avrättning med luftpistol senare och så fick makrillen fungera som agn för kvällen.

Nu återstod det bara att en stor, saftig och hungrande best skulle vara ute på patrull med makrill som önskemål för kvällens meny. I väntan, som tyvärr kan bli evig, så tar man sig en falcon bayerskt och sippar – Och det för att ritualen över huvudtaget skall kunna fullbordas.

DSC_0078DSC_0089– Gamla bettan snurrar än, säger Nils och klappar stolt ”skiten”s ersättare och rival. Nog för att skiten säkerligen hade levererat, problemet var bara att han befann sig 130 mil bort.

Sedan likt en blixt från blåa skyar sa det pang i bygget och något riktigt stort och groteskt hade gett sig på det stackars makrillskadavret. En trevlig prick som jag tänker kalla för Lars kom upp till ytan utan att visa något större missnöje över att ha blivit fångad. Att ta upp och lägga Lars i båten kom inte på fråga så då fick istället den rivige elmotorn visa vad den gick för genom att bogsera in två glada gossar och en trött gammal torsk till hamn.

DSC_0026DSC_0059DSC_0062

Det måste tilläggas att Lars var en riktig dunderhunk.

Torsken, som per definition kan ha varit den första jag någonsin skådat, vägde 18,5 kilo. Vårat försök till att återutsätta fisken misslyckades då den av någon tråkig anledning (dykarsjuka, ålder?) inte pallade att ta sig iväg. Detta beklagar vi oss för och hoppas att vi av fiskgudarna någonsin kommer kunna bli förlåtna.

Smått besvikna satt vi oss ner och klurade på vad vi skulle göra med stackars Lars, vi hade ju inte chans att frysa in/kyla honom ordentligt då vi skulle stanna över natten. En tanke slog Nils att fisken kanske kunde säljas för dryga femhundra till tusen spänn. Vi befann oss i ett av världens absolut rikaste länder och tänkte att dessa norrmän kanske körde runt med en bankomat i skuffen redo att kasta pengar över första bästa torsk. Vi provade idén och viftade lite med Lars vid vägkanten men bara en bil stannade, mest för att ta en titt då köpa fisken inte kom på fråga.

Inte heller när fisken erbjöds gratis så var norrmännen intresserade. Då slog det oss att de rika norrmännen antagligen hellre åker förbi snabbköp och tömmer lite av sina något överflödiga plånböcker på filéad odlingslax. Kvar fanns då bara ett alternativ, vi fick helt enkelt lov att chansa och lägga fisken under ett gäng stenar för att den förhoppningsvis skulle hålla sig kall till kommande dag och dess eftermiddag.

Därefter fortsatte fjordäventyret i gummibåten tills det att solen som tagit en snabb vända ner under bergskanten åter tog sig upp för att lysa upp fjordens alla under.

DSC_0082

Chill i den tidiga morgonsolen.

DSC_0010Makrill med (nästan) passande nagellack.

Sedan, efter att ett dussin falconburkar berövats sitt innehåll så avslutades fisketuren med grillad korv och en god natts sömn.

Det var det..

Pizz!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s