När allt annat är Grått och Dött

November kanske inte låter som den mest attraktiva månaden för fiske i allmänhet. Men har man en gång fått uppleva vad en gråmulen och fuktigt ”varm” novemberdag kan göra med livet under ytan så pirrar det minsann lite extra mycket när man glider ut över sjöns hetaste jaktmarker för gädda.

Sjöns brusfria yta lämnar inte många möjligheter till diskretion för fiskar i alla storlekar. Inte ens små insekter som ploppat upp på ytan kan gömma sig för blotta ögat. Nattsländorna surrar förvirrat runt på ytan innan de av något som troligtvis inte är en ädelfisk suger ner dem.

Vi satsade på en mycket prestige- och ansträngningslös fiskemetod som mot sin simplicitet till trots omsätter många kilon gädda per timme, om tid och plats är rätt förståss.

Det hade gått två år sedan jag lät ett tailbait slingra sig fram genom just denna sjö som är min favoritsjö under höstfisket, men ett hugg i den döda novembervärlden kändes onekligen overkligt. Småfiskarna vakade dock friskt omkring och ekolodet såg ganska exakt ut så här:

DSC_0111

Blått är vatten, orange är botten och det gröna, det är fisk det! Ett under att inte de två trekrokarna på betet fulfångade ett par braxar. Detta tydde ändå på att det fanns liv bakom dagens grå slöja.

En knapp halvtimme hann springa bort innan det röck till ordentligt i spöt. Långt bakom båten krossade ett våldsamt plaskande den spegelblanka ytan och avslöjade dagens första gädda.

DSC_0084

Inte dåligt, tänkte vi och plöjde vidare med likartade beten. Tankarna dalade sedan in på världsklassgäddan. Varför skulle det inte vara vi, jag och Anton som idag skulle få kontakt med en sån där vidrigt fet femtonkilosgädda? Hur känns det egentligen när något sådant händer? När man sitter där och fantiserar om den (som alltid) och den bara hugger på som vilken annan fisk som helst, men som sedan känns som ett levande bottennapp? Den dagen den glädjen… Hoppas den inte kommer allt för snart då jag har rätt så många år kvar att leva.

En sak är dock säker, har jag inte sett en sådan vid 75 års ålder så kommer jag att börja fiska med nät.

Flötestrolling kan vara en het metod så här års om man har investerat i flöten och känner till ett bra ställe att styra upp mört. I brist på både bete och flöte så hade vi uteslutit denna metod. Det var av bristen på det sistnämnda som fick oss att gira mot ett orangefärgat objekt som låg och guppade varsamt utanför en vassdunge.

En förskräcklig syn för en gäddälskare väntade oss…

DSC_0088

Någon hade glömt att byta fjolårets dassiga gamla fireline, skäms!

DSC_0102

 

Fisken som hade gett sig på fiskarens dubbelbete med brax och mört hade lyckats vinna halva kampen, men hade sedan sladdat in med lina och flöte i ett fallet träd.

Fisken hade därefter gått en antagligen ganska plågsam död till mötes.

DSC_0109DSC_0108

Gäddan var färsk och jag misstänkte att om vi hade tagit oss ut på söndagen istället för tisdagen så hade vi kanske kunnat rädda den halvt storvuxna tösen.

Vi provade därefter det område där dödingen antagligen hade simmat omkring innan hon föll offer för en slarvig flötestrollare – Gryckens flaskhals. En mycket liten snipa angrep Antons bete och vart därefter timmens höjdpunkt. Timmens höjdpunkt vart för den en kortvarig titel sedan en fin gädda i trekilosklassen gjorde ett elegant valvak enbart ett par meter från båten. Först upp kom huvudet, sedan när det försvunnit kom svansen, en lätt visp med bakfenan och kvar vara bara ett tretal mjuka ringar på sjöns blanka yta. Vi försökte oss på fisken med ett varv i dess revir, men utan resultat.

Vi åkte sedan tillbaka dit där lodet visade ett grönt täcke av fisk i tron om att en eller flera riktigt stora gäddor jagade där. Om det var någonstans femtonpannar’n skulle kliva på så var det där. Den här omgången krävde några varv innan den lät något suga tag om Antons Dagspöke.

En tung fisk som pressar mot botten vårar alltid gott och gör det hela än mer spännande.

DSC_0113DSC_0120

Inte illa. Och som om fisken, vaket och den lite större fisken inte var nog – Solen anslöt sig till sällskapet under sin sista kvart uppe i skyn.

DSC_0132

En ung svensk man i sina bästa dagar som njuter av årets kanske sista solstrålar. Man kan nästan tro att ett par tårar försöker leta sig ut i det fria.

DSC_0137

När solen lämnade skyn så lämnade vi än en gång grycken åt vintern. Men.

Min, Jacob och Patriks båt vid östanfors hade blivit stulen så den ”romantiska” november rodden med drag tillsammans med My gick åt helvette. Tacka gudarna eller nått för att vi lämnade Nisses trofastsa gamla glasfiber/trä (?) eka kvar i vattnet.

Nils båt är så pass risig att man trott att varje passerad säsong har varit dess sista. Men den tjänar ett så stort syfte i våra fiskarliv att den helt enkelt har stannat i sitt åldrande och vägrar risa ihop. Måtte den aldrig försvinna!

Som sagt, Nisses båt låg kvar i så jag och My lyckades ändå med att fullfölja våran plan som gick ut på att försöka kamma hem en redig gris till gädda medan vi huttrandes i båten sippar på varm choklad ur en riktigt stor och välfylld termos.

Nu skreds planen till verket och termosen tömdes hejdlöst medan elmotorn knuffade fram båten på den spegelblanka ytan som inte reflekterade mycket annat än de grå molnen som rörde sig förvånansvärt fort trots den harmoniska, nästan obefintliga eftermiddagsbrisen.

Mycket skönare än så blir emellertid inte en novemberdag. Bättre hade den blivit om monstergäddan hade klivit på. Sämre hade den däremot blivit om det inte var för den här lille snubben:

DSC_0006DSC_0009

Dagens enda gädda!

Eftersom det inte finns något dokumenterat bevis på att My någonsin fångat en större gädda så får den här fisken bli hennes oficiella PB. Grattis My, men jag är säker på att du kan bättre!

Just nu så vilar både bloggandet och fisket lite. År 2014 visar just nu upp sina mörkaste sidor och en frisk vårdag på sjön med spöt i hand känns ungefär lika långt bort som Nya Zealand.

Och det mina vänner, är jävligt långt bort. =(

Peace out!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s