Hemsjön

Fiskeresan fortsatte trots att de nästintill drömlika rödingarna redan var avbockade ur listan. Men törsten efter fler, rödare och ännu större rödingar hade nästan blivit mer påtaglig än innan. Dessutom så skulle vi inte åka en meter söderöver innan vi vaknat utbrända och svettiga sent på eftermiddagen efter en hård och , i dubbel bemärkelse, vaksam natt.

Vi letade oss till ett helt nytt område. Ett område inte många tvåbeningar besöker. Området som ligger i närheten av Vadvetjåkka nationalpark är knepigt att ta sig in i via fotvägen. Lyckligtvis hade en av oss bekanta som i sin tur hade bekanta som gärna ställde upp på att skjutsa oss tvärs över en sjö som blockerar passagen.

Sommaren 2015 bjöd oss givmildt på en utav sina många grå mornar. Vi hade alternativet att sitta där i båten och suga i oss utav den ändlösa bitterheten. Men vi hade istället redan sugit i oss utav en rödinglust som varken kunde mättas eller stjälpas, så bitterheten kunde därför inte riktigt hitta in.

DSC_0006

 

Jacob kom bra överens med kaptenen som dock inte riktigt förstod vitsen med att knäppa kort på och släppa  tillbaka fisk – Var det ett lurigt knep för att få reda på hemliga fiskevatten? Eller var det bara ren dumhet? Endast en dåre skulle ge sig in i dessa marker för att fånga fisk endast för nöjes skull!

Vi vinkade kaptenen adjö och tog oss över en salig mängd olika sorters terränger innan vi nådde den namnlösa sjö som vi så enkelt skulle döpa till ”Hemsjön”. Det fanns många sjöar i området. Men det var just vid denna sjö som våra tält skulle få stå i fyra nätter. Det var så namnet uppstod, att när vi var ute vid en annan sjö och funderade på att  ”gå hem” och fiska sjön hemma vid tälten, så var ”Hemsjön” ett rent praktiskt namn.

Hemsjön skiljde sig från andra sjöar på en rad olika vis. Ett av dessa vis var att den inte hade något inlopp. Det fanns inget vattendrag som forslade färskt vatten in i sjön, istället hade den uppgiften tilldelats regnmoln och blöt mark.

En annan detalj var vattenfärgen som så olikt snö och glaciärsjöar var tefärgat, nästan lite gulaktigt. En mesig liten igenvuxen bäck var allt som dränerade hemsjön på vatten.

Hemsjön var till skillnad från sina grannar fylld med näring och i denna sjö kläckte de största monster till nattsländor någonsin.

DSC_0079

 

Dessa sländor var mellan 3 och 5 centimeter långa. Med andra ord var de mutanter.

Vår kamrat Linus kallade dessa för motorbåtar som i att ”nu var det många motorbåtar på ytan”. När vi hörde denna fras så visste vi att snart så blir det vakpartaj.

Men då kom alltid vår nyfunne ovän tärnan likt polisen till en fjortisfest och ryckte ölburkarna ur greppet på vartenda liten fjortis.

Tärnan väntade tålmodigt på att sländbuffén skulle uppenbara sig, och det var alltid när det såg som mest ljust ut för en vakfest som tärnan dök upp för en kvick skörd.

Det var oftast därför vi fick vänta ihärdigt på ”rödingtimmen”. Timmvisaren på tärnans ät-och-sov klocka pekade nog åt ”sov” vid den tiden. (01.00)

Men nätterna slutade allt som oftast blåsiga och kalla, det drömväder vi var ute efter visade sig blygsamt i endast några minuter varje natt.

 

DSC_0221

Den spegelblanka ytan låg skrämmande stilla när solen tittade upp över fjäll och berg.

Men. Det fanns fisk. Det visste vi. De få men stora tunga vaken vittnade om sjöns bestar och dess existens.

DSC_0062

 

Nils hade fångat en ledtråd. En endaste fisk som tog på en nymf djupt nere på botten. Den hade parasiter i gälarna och såg allmänt sliten och blek ut. Hade en rödingpest svept förbi och tagit kål på rödingen, eller fanns det fler större och mer krya individer?

När vi andra hade gått och lagt oss så arbetade Jacob hårt på övertid för att finna ett mer konkret bevis på storrödingarnas existens. I fall som dessa är Jacob mer än bara tillförlitlig.

11760303_1603330669933004_7689544078030358499_n

Grattis!

Under nästa dag fick nyfikenhet och brist på action oss att ge oss ut på en dagstur till en annan sjö i ungefär samma storlek. Denna sjö var den totala motsatsen till Hemsjön. Pigga huggvilliga rödingar i inte allt för dåliga storlekar häckade stimvis i den stilla ytan när vi nådde sjön. Solen strålade, molnen rastade nånstans långt borta och allt kändes bara som om i en dröm. Men så var det ännu en ovän som kom och störde, dock inte en särskilt nyfunnen en – Nämnligen den ruttne gamle vinden.

Vinden plöjde bort den spegelblanka ytan i gammal hederlig douche-anda och jag kunde snart höra hur Nils klagade över att ”Vakfesten uteblev”. Då ramlade hoppets torn samman och kraschade rakt ner i hjärtat på mig. Men ett geni vid namn streaking caddis räddade dagen och frälsningen skickades som med leveransgaranti på posten.

En helt obeskrivlig dag… Vi fick fler rödingar än vad vi kunde räkna till.

DSC_0091

En ”Dvärgröding”. Stjärtfenan satt ovanligt nära anus och fisken kändes för kort för sin omkrets.

Men vi visste hela tiden var de största rödingarna var…

DSC_0111

Vi återvände därför till hemsjön oerhört nöjda för att invänta rödingtimmen, som dock vinden än en gång skulle blåsa bort.

Nästa dag besökte vi ytterligare ett litet frågetecken på kartan. Sjön var dock i allt för stor utsträckning ansluten till snö och glaciär och var därför drabbad av den sena vårfloden. Solen sken dock hejdlöst och grekbrännan kom till oss utan att streta emot.

DSC_0135

Lärarlinus försöker lära rödingarna en läxa.

Men vad som inte verkade vilja komma till oss under denna dag, vid denna sjö, var fisken. Endast en skaplig och vakandes röding syntes till, men långt utom räckhåll. Svetten porlade, tröjor svettades ner, vadarna surades ner från insidan och energin rann ut med svetten när vi i den sveddande solen kämpade oss igenom snår och över sten på vägen tillbaka till Hemsjön.

Väl framme vid Hemsjöns inbjudande strandkant så lade jag mig på platt-sten röset och stirrade ut över den sköljande vattenytan. Jag såg hur ”motorbåtarna”, eller monsternattsländorna vart allt fler och fler varpå mitt hopp för att få se vakande fisk ökade markant.

Men solens gassande värme vart allt för påtaglig och när vår ärkefiende tärnan kom och plockade upp alla motorbåtarna så tappades jag på en ganska stor portion lust. Jag kämpade mig därför hela vägen runt Hemsjön för att springa ner till den större sjön som hade både svalare och renare vatten. Jag vadade ut till midjan och sörplade vatten som ett djur.

Efter att ha spanat efter och försökt fånga de vilt spridda rödingarna i den stora sjön på en streaking caddis så gav jag upp och gick tillbaka. Jag parkerade bredvid Linus som tog en lur vid vattenkanten, jag gjorde detsamma.

Men så plötsligt vrålade Jacob som från ingenstans att han hade fisk på kroken. Luren fick ligga på hyllan, jag greppade min kamera och lade benen på ryggen. Jacob hade snärjt sin andra monsterröding i Hemsjön.

DSC_0162DSC_0153

Rödingen från Notre Dame

Efter att Jacob hade släppt den puckelryggade besten så kunde jag känna en mystisk smak i munnen.

Jag kunde inte riktigt sätta ett finger på vad för smak det var som jag kände men, jag slickade mig om läpparna och kände att smaken kom från luften, jag började sakta förstå; Det var sjön som osade tvåkilosröding.

Fiskefebern var kommen och jag spenderade många timmars nötande med streaking caddis, dock helt utan resultat.

Jag kände mig otillräcklig. Jacob hade gjort rätt. Han hade hängt kvar vid hemsjön i eftermiddagssolen och spanat efter vak på den brusiga ytan och tillsammans med en skopa av oändligt tålamod lyckats luska ut var han skulle lägga sitt skott. Det istället för att oigenomtänkt kasta och hoppas att allt ska lösa sig självt, vilket det faktiskt kan göra ibland. Men så går monsterröding fisket på Hemsjön inte till.

Nästa år planerar jag att återvända med den visdomen.

Eftersom vi inte fick skjuts fick vi vandra hem genom absolut förskräcklig terräng.

Dock med lite fina vyer.

DSC_0241DSC_0247DSC_0252

 

Nästa inlägg inkluderar en gnutta harrfiske!

 

Pz

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s