…Gotland

Vi vaknade rejält utvilade efter första natten i tältet. Att äta middag och sen gå till sängs eftersom det är mörkt och inte finns något mer att göra är det taskigaste som går att göra mot sina sömnbekymmer.

Molnen lyste vitt i sin praktfullhet på himlen och dyningarna rullade in mot land precis som de ska göra. Trots att vädret kvalificerade som öringväder så tyckte jag att det kunde bli bättre, mer vind, tydligare pallkanter och en mer dramatisk molnighet hade inte skadat.

”Det kommer” var min naiva tanke.

Stämningen var god och kaffekungen lassade upp Gotlands starkaste kaffe i kåsan.

DSC_0059

Nöjd säger han ”nu ska du få smaka på riktigt kaffe”…

DSC_0062

Det var visst rätt så starkt…

Men det var gott och hade lite extra utav den där uppiggnande effekten.

Efter kaffe och gröt var det kastmaraton längs en kant vi hade spanat in kvällen innan. Jag som föredrar vakfester kände mig inte alls bekväm med att stå och kasta en fluga några meter ut i ett stort hav. Det kändes inte alls som när jag fiskat öring förut. Även om jag visste att fisken fanns där, och att de faktiskt ville äta det vi fiskade med, så vägrade ändå en del av mig att verkligen tro att det fanns öring där ute.

Jag plöjde på fram till en riktigt fin och djup liten vik som jag kände lite extra för. Jag lät flugan glida över det enligt mig hetaste stället gång på gång på gång, men ingenting hände. Sedan kastade jag rätt ut mest för att se hur ”Kusten” tog sig an motvindskast. Kastet landade trots motvinden ganska långt ut, jag hämtade hem flugan relativt långsamt och då kändes det plötsligt som att jag körde på en sten.

Men det klara vattnet kunde bekräfta att det var alldeles för djupt. Sedan uppenbarade sig den virvel som sade att jag missat resans första fisk.

Jag blev givetsvis bara glad och min hoppfullhet frodades. Både jag och Nils nötte glatt på i ett par timmar. Tills det att solen tittade fram och havet lugnade ner sig, då insåg vi att det bara var att sätta sig ner och sleva i sig lunchen.

DSC_0045 (2)DSC_0016 (2)

Efter maten malde jag på om hugget och övertygade Nils om att det inte var en sten jag hade kört in i.

DSC_0003 (2)

Nils hittade en tand.

Efter lunchen och lunchölen traskade vi vidare mot ett annat ställe.

Vinden hittade tillbaka till oss under eftermiddagen och de glimrande små vitvågorna som sköljde in över stranden fick havet att osa öring.

Attackvadning bland stora bulriga stenar resulterade i blöta kalsonger för mig, och två tappade fiskar för Nils. Vid detta skede så kändes kontakt med fisk så mycket bättre än inget alls. Nu kändes det klart att ett fiskemässigt fiasko var bortom alla rimligheter – Det verkade stå fisk runt Gotlands alla hörn.

Valborgförrådet med whiskey, vin och öl hade inte gått åt mycket. Så den kommande kvällen bjöd på lite billig whiskey, bönsallad och ett nästan magiskt kvällsfiske. Det saknades bara en ingridiens för att det skulle vara äkta magi – en fisk kanske?

DSC_0080 (2)

Lite senare fick skymningen både himmel, hav och horizont att smälta ihop i en lysande lila rymd

När vi vaknade nästa morgon och tittade i mobilerna så hade en hemskhet uppenbarat sig. Väderprognosen lovade bara sol och klen vind, hela veckan lång. Det drog sig lite i magen och en tidigare orealistisk tanke började hitta ut i verkligheten. Tänk om vi skulle förbli fisklösa? Jag lugnade mig med minnen från alla dessa små fisketurer i fjällen då det skulle vara ”stille” men vinden ändå kommit som ett ånglok för att spräcka den glädjen…

Den nya prognosen var lite utav en mardröm som vi helt enkelt vägrade acceptera.

Vi bestämde oss för att åka på ramslöksjakt tills det att vinden hittat in över Gotland igen. Då vi åkte förbi en liten ort som hade ett lustigt namn som fick en att tänka på spyor fick vi syn på en grön skatt.

Denna lilla ort hade förutom ett udda namn en oerhört vacker skogsdunge fylld med vitsippor och ramslök.Vi invaderade hejdlöst det chipsosande gröna fältet.

DSC_0099DSC_0097

Nils blev genast nykär.

DSC_0124DSC_0145

Vitsipporna gick inte av för hackor dom heller.

Efter att löklyckan hade blivit vår så åkte vi vidare mot västkusten. Utanför Visby stannade vi på ett köpcenter. När vi handlat klart så såg vi något som gjorde oss glada och som inte var särskilt oväntat. Köpcentrets flaggor stod rätt ut och viftade ivrigt. Vinden var tillbaka och tycktes nästan vara måttlig. Det kändes helt underbart så vi hoppade genast in i bilen igen för att bestämma oss för nästa destination.

När vi anlände vid destinationen möttes vi av ett alldeles stilla hav.

DSC_0242

Därefter följde långa trista timmar i den gassande solen. Vi fiskade utan hopp tills vi helt enkelt gav upp och slumrade på stranden.

DSC_0207

Det är något jag skulle rekomendera, att en varm dag vadarsova i ett svalkande hav.

På kvällen fiskade vi ända in i mörkret men det hände ingenting. Havet var skrämmande stilla. Väderprognosen stod på sig och vi började känna smaken av förlust i munnarna.

Nästa morgon var lika stilla. Vi visste inte riktigt vad vi skulle ta oss till.

Men en härlig lunchbris tände hoppets låga som brann i flera timmar tills den raskt dog ut i takt med att havet lade sig platt i eftermiddagssolen. Vadarna hade blivit fuktiga av svett och den långa vägen hem till Base (home sweet home) kändes som ett trögt gammalt gummiband. Vi fick lov att vänja oss, helt enkelt.

Men hellre ofiskbart på grund av vackert väder istället för ett fruktansvärt oväder. Gotland är ju outsägligt vackert så jag passade på att ta några bilder på vägen hem.

DSC_0218DSC_0254DSC_0234DSC_0247DSC_0249

När vi kommit tillbaka så åkte kläderna rakt av för ett dopp i det blå.

DSC_0268

Det var så uppfriskande att självaste karbonarakungen i vaknade till liv.

DSC_0287DSC_0280

Det var inte roligt att vara ramslök i Nisses matkasse. Han började nästan på att bli skrämmande förtjust i den.

DSC_0291

Resultatet blev iallafall en skrämmande god carbonara. Så god att hoppet faktiskt hoppade tillbaka. Vi skulle minsann inte ge upp…

Ett inlägg till!

pZ!!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s