Norrlandsgädda

Norrlandsgädda

För några veckor sedan kom jag hem från Skellefteå och eftersom jag nu flyttat till Abisko så har jag inte haft mycket tid till att presentera resan. Minnena från resan är många och nu ganska oklara. Men från en av dagarna har jag en hel del bilder både i huvudet och på datorn.

Det var en grå men ljus morgon, himlen var klädd i tunna moln och ett högtryck hägrade. Vi befann oss en bit norr om Skellefteå och så långt norrut hade inte björklöven blivit större än musöron. För mig som hade rest ända från Falun så kändes det som att åka tillbaka en månad i tiden, till ungefär början av Maj.

Temperaturen skulle stiga från 2 till 15 plusgrader under dagen, något som garanterat borde dra isen ur magen på storgäddan.

Jag och Jacob klev ur tältet efter en god natts tältsömn med kudde och dubbla liggunderlag. Kamrattältet innehöll just två kamrater vid namn Fredrick och Simon, två killar från norr som studerar i Luleå. Efter frukost smet Jacob ner till vattnet som en lömsk räv. Han känner sedan länge till fördelen med att vara först vid vattnet.

Såklart, när jag och de andra boysen kom ner till vattnet ungefär en kvart senare så hade Jacob redan fångat fyra eller fem gäddor.

Jag som inte riktigt kände mig hemma som gäddfiskare i Norrland sökte lite bekräftelse hos norrlandskillarna som tyckte att mitt val av fluga, rosa/silver, var ett bra val.

Vi testade först att fiska några riktigt grunda platser vid sidan av strömmarna i deltaområdet. Fisket gick trögt och vädret blev allt mildare och mildare, solen tittade fram och det enda som fanns kvar att göra var att njuta av solen lite.

DSC_0003

Jacob och Fredrick njöt.

DSC_0006

Och så gjorde även Simon.

Själv hade jag för mycket fiske i fingrarna för att sitta stilla så jag lämnade sällskapet för att fördärva handlederna ett tag.

Det gick verkligen jättetrögt. Men dumt nog så brukar jag tänka att det är under de tröga dagarna som det plötsligt händer, det där sjukt otippade hugget.

Jacob kunde inte hålla sig särskilt länge heller. Antagligen vart han en aning stressad när han såg hur jag sakta men säkert plöjde på mot storgäddshotellet en bit ut. Jag hade ett stort försprång och var den första att lägga streamern i flera kubikmeter ofiskat vatten. Men Jacob är inte bara en skicklig fiskare utan han är även skicklig på att utmanövrera andra fiskare. Jag vet inte riktigt hur men plötsligt så var Jacob i täten igen.

Strax efter att Jacob hade intagit ”High Ground” så smällde det på en bättre gädda. En pigg gädda i drömlik kondition kom in efter en ganska så tapper kamp.

DSC_0022DSC_0031

Efter att fisken simmat åter så började huggen komma allt oftare och oftare. Det bästa sättet verkade vara att kasta, vänta ett tag och om fisken inte högg oprovocerat var det bara att dra lite i linan så small det.

DSC_0011

Den legendariska fluga från Cykel och Fiskecenter i Skellefteå som Jacob fiskade med – En riktig gäddmobbare.

Jacob fiskade vidare i samma område i tron om flera stora gäddors närvaro.

Fredrick och Simon som inte hade haft det lika roligt började traska in mot mig och vi bestämde oss för att ta en fika, eller något. När vi vadade in den långa dyiga sträckan mot land så uppenbarade sig flera vågplogar från gäddor i flykt på mycket grunt vatten. För skojs skull passade vi på att kasta mot dessa vilket resulterade i flera våldsamma hugg.

Vi glömde snabbt fika och drog igång ett riktigt sniprally. Fredrick och Simon fick fisk på nästan varenda kast. Simons fluga lyckades tillochmed på egen hand lura en gädda till hugg medan Simon höll på att släppa tillbaka en annan.

Eftermiddagssolen lyste lågt och vinden hade avtagit helt. Vattnet var varmt och luften kändes faktiskt svettig. Jag ville ta upp kameran för att föreviga en av Simons fina gäddor men det var alldeles för mycket action i luften för att ta av mig ryggan, där kameran låg.

För mig gick det trögt, därför bad jag Simon lägga ett kast framför fötterna på mig så jag fick se hur det han fiskade med såg ut under ytan. En stor fluorserande fluga med mycket flashigt silver. Jag öppnade asken och klurade. Jag hade ett stort åbäke i med liknande karaktär som jag trädde över tafsen och krokriggen.

Jag kastade där jag hade haft ett bättre hugg ett tag men inget hände. Sedan vände jag mig om och kastade där vi hade vadat bara en stund tidigare. Två knyck och mitt BigDaddyKit blev plötsligt flera kilo tyngre.

En trög kamp och en ångloksrusning senare så fick jag äntligen tag i gäddan som var vagt krokad i stingern. Det var resans bästa gädda hittils och den växte i mina ögon för varje getöga jag slängde på den medan jag halkade in mot land för foto.

IMG_0149

När det är jobbigt att lyfta fisken så är det en bra en!

DSC_0070

Flugan var inte mycket för ögat efter att ha rumlat runt i det väldiga gäddgapet.

Efter att den lyckan blivit min så bestämde jag och Jacob oss för att åka till byn för att köpa hamburgarbröd åt de andra och pizza åt oss själva.

Vi misstänkte nämnligen att en grannhund hade stulit deras hamburgarbröd.

DSC_0042DSC_0040

Fredrick blev rätt lycklig när vi kom tillbaka med färska friscobröd från ICA.

Efter middagen gick vi ner till vattnet med hoppets låga i brösten. Vi delade på oss lite och fiskade inne på riktigt grunt vatten. Sniporna bara sprutade upp och dagens sista bjässe drogs ganska snart av Simon.

simon

Ett oändligt nötande och en missad bjässe senare gick vi till sängs.

Nästa dag bjöd på en solig morgon.

Ah! ytterligare en strålande dag, tänkte vi. Men en tung och isande kall dimma trängde sig snabbt på samtidigt som vinden blåste kallt. Vattnet blev oerhört grumligt och fisken verkade bara hugga när streamern damp ner rakt i ansiktet på dem.

Vi testade lite olika ställen, tog några bilder och åkte hem.

DSC_0061DSC_0067

Jacob traskar över myren mot nästa lekvik, som var extremt grumlig, dyig och nästintill ovadbar.

DSC_0083

Nu kommer jag inte på mer att säga om den här resan mer än att jag vill tacka Jacob, Simon och Fredrick för en grym trip.

Nu är det fjällfiske på agendan hela sommaren!

Vi hörs och ses!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s